online shopping

O scurtă privire asupra relației dintre cumpărăturile online și logistică și ambalaje

Cumpărăturile online au schimbat definitiv regulile jocului în comerțul internațional. Au trecut peste 20 de ani de când Jeff Bezos a deschis o librărie online într-un garaj. Acum deja vorbim despre „efectul Amazon”, adică impactul celui mai mare magazin online (fără îndoială)) asupra fluxurilor de aprovizionare și industriilor de logistică și ambalaje.

Orice produs la un click distanță

Site-urile ecommerce cu sisteme de plăți online integrate au simplificat procesul achiziției de produse pentru orice persoană, din orice colț al lumii. Aceste produse pot fi prezentate pe un site local, dar stocurile sunt păstrate în diverse depozite și centre de distribuție aflate în poziții strategice pe toate continentele.

Mai mult ca oricând, ambalajele fiabile, fluxurile de aprovizionare bine puse la punct și procesele logistice bine definite și implementate fac diferența dintre succes și eșec. Mărfurile trebuie ambalate și expediate în orice clipă și să fie livrate la timp, pentru a respecta promisiunile de livrare în aceeași zi sau în 24 de ore ale retailerilor online.

Produse deteriorate – motivul renunțării la tranzacții viitoare

Totuși, în goana nebună de a livra mai multe produse mai repede ca oricând și în colțuri ale lumii din ce în ce mai îndepărtate, apar și consecințe negative: când vechile obiceiuri trebuie să se adapteze la cerințe noi, apar fricțiuni în procesul de livrare, rezultând în produse deteriorate.

Aceste obiceiuri vechi se referă de obicei la utilizarea de ambalaje tradiționale, fluxuri de aprovizionare tradiționale și manipulare și depozitare prin metode și reguli tradiționale. Tradiția, din acest punct de vedere, nu face deloc bine industriei de distribuție și retail.

Pe durata Packaging Conference 2016 care a avut loc în Tampa, Florida, SUA, unul dintre vorbitori a prezentat rezultatele unui sondaj privind impactul produselor deteriorate asupra deciziei de a mai cumpăra de la același retailer. Astfel, aproape 83% dintre participanții la sondaj au afirmat că au primit produse deteriorate în mai multe ocazii. Ca rezultat al acestui lucru, peste 58% erau „destul de nehotărâți” dacă mai cumpără de la acel magazin online, iar peste 15% erau „ferm deciși” să nu mai cumpere niciodată.

Ambalajele ideale pentru cumpărături online: modulare, personalizate, adecvate pentru uz intens

Atunci când vorbim efectiv de ambalaje, cumpărăturile online au schimbat așteptările și cele mai bune practici în toate industriile. De la ambalaje individuale, la containere și navete de expediție, este o cerere crescândă de materiale de ambalare personalizate cu brandul firmei care fidelizează cumpărătorii.

Astfel, companiile de ambalaje profesionale trebuie să ofere produse în game variate de culori și cu posibilitatea customizării prin tipărire sau serigrafie.

De asemenea, dată fiind utilizarea intensă a ambalajelor, acestea trebuie să aibă o construcție modulară, care permite înlocuirea rapidă a părților deteriorate, în loc de a achiziționa un alt produs.

În ce privește utilizarea, o altă caracteristică solicitată pentru ambalajele profesionale este spălarea și igienizarea rapidă, pentru a relua ciclul utilizării cât mai repede posibil. În același timp, durata medie de utilizare pentru fiecare categorie de produse a crescut în timp  – atât marii retaileri cât și firmele mici de distribuție având cerințe mai exigente în ce privește fiabilitatea stocului de ambalaje returnabile.

Noi provocări logistice: automatizare sporită, integrare și coordonare

De multe ori, o comandă plasată pe un site ecommerce implică obținerea produselor de la mai multe depozite, gruparea acestora într-un singur colet și livrarea în termenul promis de retailerul online. În același timp, clienții doresc să poată urmări comanda în toate fazele, de la lansare până la primirea produselor.

Din punctul de vedere al logisticii, aceste noi cerințe înseamnă:

  • Automatizare sporită în manipularea mărfurilor în depozite și centre de distribuție;
  • Comunicare în timp real între depozitele regionale și biroul central;
  • Monitorizare atentă a intrărilor și ieșirilor de stocuri, atât la nivel micro, cât și macro;
  • Integrarea completă a tuturor activităților de mai sus într-o platformă IT securizată, ușor de utilizat și flexibilă.

În concluzie, cumpărăturile online reprezintă cea mai recentă, dar nu ultima provocare căreia trebuie să îi facă față companiile de logistică și ambalaje. Odată ce noutatea acestor noi cerințe dispare, toate aceste aspecte vor reprezenta simple bune practici uzuale.